Teknoloji

Uykudan Önce Okunan Kitapların Yaşam Kalitesini Arttırdığı 8 Öğrenme Çıktısı

Gün boyunca zihnimiz harika veriler ve gerilimlerle dolu. İş hayatında bir hafta, hatta bazen hafta sonuna kadar sürebilen bir sınır gerilimi savaşıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu arada öğrendiğimiz birçok değerli şeyi unutur ve işleyemez; Üstelik kitap okumaya vaktimiz olmadığı için üzülüyoruz.

Ancak yatmadan önce okuduğumuz birkaç satırlık kitap, her yaş için hafıza ve zihinsel yeteneklere inanılmaz katkı sağlar; şaşırırsın Kısa bir süre sonra uyumadan önce biraz kitap okumanın kıymetini görün:

1. Bilişsel becerileri geliştirir.

Northern Illinois Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin, olmayanlara göre bilişsel yaratıcılık testlerinde çok daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ayrıca kelime dağarcığı ve genel kültür düzeyinin diğer kümeye göre belirgin şekilde yüksek olduğu görülmektedir.

Yani uyumadan önce kısa bir okuma seansı bile sizi daha zeki yapabilir. İş hayatında yararlanabileceğimiz kapsamlı ve detaylı bir istihbaratı tetiklemek sorun değil.

2. Zihinsel hafif rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.

Örneğin kaygı, depresyon. (Neye göre hafif? Diğer çok ciddi akıl hastalıkları düşünüldüğünde).

Elbette kitap okumanın depresyonu %100 iyileştireceği tartışılmaz. Ancak İngiliz psikiyatrlar, hafif ila orta şiddette depresyondan mustarip hastalarına ilaç yazmak yerine kitap okumalarını tavsiye etmeye başladıklarında işe yaradı. Hastaların çoğu anksiyetede azalma ve depresyon semptomlarında gerileme bildirdi.

3. Uyku kalitesini gözle görülür şekilde artırır.

Ulusal Uyku Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre uykudan önce kitap okumak vücudu uykuya hazırlıyor; gün içinde yaşadığımız olaylarla kısa sürede içine düşeceğimiz uykunun ortasında bir barikat görevi görür ve “günün stresinin uykuya taşınmasını engeller”.

Bu nedenle beden ve zihin, uyku sırasında yerine getirmeleri gereken dinlenme ve yenilenme görevine daha iyi odaklanır. Bu nedenle bir sonraki iş gününe daha dinç ve dinç uyanmaya yardımcı olur.

4. Alzheimer’dan büyük bir koruyucudur.

Alzheimer tamamen önlenebilir bir hastalık olmasa da, belirli alışkanlıkların benimsenmesi beynin işlevselliğini korumaya ve Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olur. Kitap okumak da bu alışkanlıklardan biridir.

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne göre gün içindeki iş yoğunluğu, gerginlik ve zaman darlığı nedeniyle kendini kitaba adamak mümkün olmayabilir. Bu nedenle, bunu yatmadan önce yapmamızı şiddetle tavsiye ediyor.

5. Kortizol seviyesini düşürür.

Kortizol gerilim hormonudur ve iş hayatı bir kortizol okyanusudur. Her zaman baş belası olmasa da; İnsanları sabahları işe gitmek için uyandıran ve akut sorunlarla baş etmelerini sağlayan hormondur.

Ama maalesef bir yandan da adeta bedeni yok ediyor. gastrit ve kronik yorgunluk; Zaman zaman depresyonun ve hatta kilo almanın en değerli tetikleyicisi yüksek kortizol oranlarımızdır.

Yatmadan önce okuduğumuz birkaç sayfa bile gün içinde tavan yapan kortizol hormonunun yatağa taşınmasını engeller, böylece beyin ve vücudun dinlenme sürecini baltalamış olmayız. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi çok daha kaliteli bir uykuya yardımcı olmak için verilen mücadele de cabası.

6. Zihni %68 oranında temizlemeye yardımcı olur.

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uyumadan önce sadece 6 dakika hızlı bir şekilde okumak bile zihni %68 oranında temizleyebilir (bu, müzik dinlemekten veya bir fincan çay içmekten çok daha iyidir).

7. Empati geliştirir.

Duygusal zeka dediğimiz EQ, insanlarla sağlıklı bağlar kurmamızı sağlayan en önemli şeydir.

BilimDergideki araştırma makalesine göre   Uyumadan önce özellikle edebi değeri olan bir kitap okumak, kendimizi çeşitli kurgusal karakterlerin yerine koyarak empati becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur. Makul koşullarda başkalarının duyguları, tepkileri, kararları ve davranışları; sebep ve sonuçları birlikte anlamamızı sağladığı gibi, gerçek hayatta olaylara daha geniş bir perspektiften bakarak insani bağlarımızı geliştirmemize; hem iş hem de özel hayatımızda çok değerli olan.

8. Ve zihin bambaşka bir bilinç düzeyine geçerken hayal gücünü değerli bir şekilde besler.

Zihninizi tamamen bu kelimeler dünyasına adadığınızda ve konsantre olduğunuzda, doğal olarak tansiyonunuz düzene girer, kaslar gevşer, hayal gücü gelişir; ve rüyaların kalitesi artmaya başlar.

Kısacası geceleri azar azar ama düzenli okuma alışkanlığı kazanmakta fayda var.

Bu sayede her yeni iş gününe beyni ve bedeni yeniden şarj etmiş bir formda başlamak mümkün oluyor. Bunu alışkanlık haline getirmiş kişiler çok iyi bilirler ki yatmadan önce 15-20 dakikalık bir kitap okuma uyku süresi açısından asla zaman kaybı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu