Türk ve Japon göz doktorları deprem ve afetleri anlattı
İSTANBUL (İGFA) – Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Lideri Prof. Dr. Ziya Kapran, 15 ili etkileyen depremin ardından ilk günden itibaren dernek olarak afet bölgesinde takviye çalışmalarını sürdürdüklerini paylaştı. Bu kapsamda Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne konteyner, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ise ekipman desteği sağlandığını, asistan ve uzman hekimler başta olmak üzere depremden etkilenen tüm göz doktorlarına görevlerine devam etmeleri için destek verildiğini söyledi. eğitim. Gezici göz muayene istasyonlarıyla depremden etkilenenlere destek olmaya çalıştıklarını, yardım çalışmaları kapsamında bölgeye 9 konteyner gönderildiğini belirtti. Başta dernek yönetim kurulu olmak üzere gönüllü tüm göz doktorlarının bölgedeki sağlık hizmetlerine katkı sağlamak için çaba harcadığını söyledi.
Bu zor dönemde dünyanın her yerinden önemli yardım ve destek geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Ziya Kapran, Japon Oftalmoloji Derneği’nin desteğinin unutulmaz olduğunu belirtti. Deprem döneminde dayanışma ve destek amacıyla bölgedeki Japon meslektaşlarıyla birlikte çalıştıklarını paylaşan Kapran, Japon Oftalmoloji Derneği Başkanı Tetsuro Oshika, Prof. Dr. Keiichi Kato ve Prof. Toru Nakazawa. Deprem ve doğal afetler konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Antalya’ya gelmeleri nedeniyle ayrı bir övgüyü hak ettiklerini vurguladı.
Japon Oftalmoloji Derneği Başkanı Tetsuro Oshika, birbirinden uzakta yaşayan iki toplum olmasına rağmen bağlarının çok güçlü olduğunu ve bugün Antalya’da Türk göz doktorlarıyla bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını paylaştı. Deprem, tsunami ve benzeri doğal afetlerde insanların her şeyini kaybedebileceğini paylaşan Oshika, bu dönemlerde sağlık hizmeti sunmanın zorluğuna dikkat çekti. Hastaneler hasar görebilir; Sağlık çalışanlarının ve doktorların işlerinin daha da zorlaştığının altını çizdi. Elektrik, su ve enerji kaynaklarına erişimde zorluklar yaşandığını, doğal afetlerden zarar görenler ve sağlık hizmetlerine erişmeye çalışanların dağınık yapısından kaynaklanan zorluklar yaşandığını paylaştı. İnsanlara tıbbi sağlık hizmeti sunmanın zorlaştığı bu dönemde doğru planlamanın önemine dikkat çekti. Taşınabilir sağlık cihazlarıyla hizmet verilmesinin iyi bir çözüm olabileceğini söyledi.
Deprem anında mobil göz muayenesi aracının sahaya uyarlanmasından sorumlu olan Türk Oftalmoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Güngör, bölgede yaşadıkları zorlukları ve bu zorlukları nasıl aştıklarını katılımcılarla paylaştı. Deprem kurbanlarının moloz altındaki gözlüklerini, göz ilaçlarını ve kontakt lenslerini bıraktıklarını belirterek, “TOD Merkez Yönetim Konseyi ve bu Konsey’de kurulan deprem komitesi ile işbirliği içinde ihtiyaçları belirledikten sonra bir eylem planı oluşturduk. Bölgedeki üyelerimizle ilişkiler kurduk. Sağlık Bakanlığımızla, ilgili kamu kurumlarıyla, hastanelerle sürekli iletişim halinde olduk. Depremzedelerin ihtiyaç duyduğu göz muayenelerinin yapılabilmesi için hızlı bir şekilde tam donanımlı bir araç hazırladık. Sıkıntılarımızın bir nebze de olsa hafifletilmesi için hep birlik ve beraberlik içinde çalıştık. Gerçek ihtiyaçların belirlenmesi, planlanması ve uyumu çok değerlidir. Sadece hasta ve hasta yakınları için değil, bölgede hizmet verebilecek sağlık çalışanları için de çalışmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. ”