Ekonomi

Bakan Şimşek’ten dikkat çeken büyüme ve enflasyon mesajı

HORASIS Global Toplantısı, Bakan Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, uluslararası yatırımcılar ve üst düzey yöneticilerin katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin sunumunda ekonominin makro zorluklarına, çözüm odaklı politikalara ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarına değindi.

Ticaret ortaklarının zayıf büyümesi, uzun süre yüksek kalacak küresel faiz oranları, artan elektrik fiyatları ve güçlü doların karşılaştıkları küresel zorluklar olduğuna dikkat çeken Şimşek, enflasyonla mücadelenin en büyük öncelikleri olduğunu vurguladı.

Şimşek, enflasyonla mücadele için sıkı para politikası, seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımlarının devreye sokulduğunu belirtti. “Deprem harcamaları bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya neden oldu. Mali disiplinin sağlanarak kamu mali dengesinin iyileştirilmesi önemli.”dedi.


Mali disiplini sağlamaya yönelik gelir ve harcama politikalarının uygulandığına işaret eden Şimşek, program dönemi sonunda bütçe açığının Maastricht Kriteri olan yüzde 3’ün altında kalmasının hedeflendiğini söyledi.

“ÜLKEMİZE YABANCI YATIRIMCILARIN İLGİSİ ARTIYOR”

Şimşek, Türkiye’nin borç seviyesinin düşük olduğunun altını çizerek, kamu borcunun düşük seviyesinin deprem gibi büyük bir harcamayı karşılama fırsatı yarattığını kaydetti.

Türkiye’nin asırlık büyüme ortalamasının yüzde 4,8, son 20 yıllık ortalamanın ise yüzde 5,4 olduğunu belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ancak son dönemde büyüme kompozisyonunun yeniden dengelenmesine ihtiyaç duyuldu. Artan turizm gelirlerine rağmen güçlü iç talep ve yüksek altın ithalatı cari açığı olumsuz etkiledi. Altın ithalatı beklentisiyle cari açıkta iyileşme yaşanacak. yeniden dengelenecek ve normalleşecek. Ayrıca doğalgaz ve petrol üretim potansiyelimiz önümüzdeki dönemde elektrik ihtiyacımızın bir kısmını karşılayacak. Son dönemde ülkemize yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Yurt dışından değerli bir finansman fırsatı sağlanacak. Uluslararası rezervlerdeki iyileşme sürüyor. Para ve maliye politikası uygulamaları önümüzdeki dönemde kapsamlı yapısal reformlarla desteklenecektir. Türkiye, ülkeler “Uluslararası ticarete uygun merkezi konumu, geniş iç pazarı ile yatırımcılar için oldukça cazip bir ülke” , genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıdır. Türkiye’nin sahip olduğu bu potansiyel değerli fırsatlar yaratıyor.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu